infographic-artikel

Allergie VS intolerantie

Een vaak terugkerende zin is: ‘Dat mag ik niet eten, want ik ben daar allergisch voor’. Maar klopt dit wel? Hebben we altijd te maken met een allergie of kan er ook sprake zijn van een intolerantie voor een specifieke voedingsstof? Of misschien vinden we het gewoon niet lekker en is dit het ideale excuus om eronder uit te muizen 😉

Je kan voor elke voedingsstof een allergie of intolerantie oplopen, de meest voorkomenden sommen we hier even op:

  • melk (lactose, caseïne, whei, …)
  • ei
  • vis
  • schaal- en schelpdieren
  • pinda’s en noten
  • soja
  • tarwe
  • steenvruchten

Een lijst met veel dagelijkse producten. Zo staat tarwe zelfs in de top 3 van meest geconsumeerde producten ter wereld.

Wat is nu het grote verschil tussen een allergie en een intolerantie?  

Bij een allergie spreken we van een reactie van het immuunsysteem op een specifiek allergeen (bv: lactose of gluten). Deze reactie treedt meestal op na enkele minuten tot een uur na contact met het allergeen. De klachten die je ondervindt zijn vaak hetzelfde. Er bestaat een kleine kans op een anafylactische shock, deze kan levensbedreigend zijn.

Bij een intolerantie wordt een reactie veroorzaakt na prikkeling van meerdere/verschillende substanties. De reactie ontwikkelt zich meestal na 24u of zelfs pas paar dagen later. Een respons van het immuunsysteem gebeurt hier niet. Ook moet je blootgesteld worden aan een grote dosis van de substantie voordat er een reactie optreedt, terwijl bij een allergische reactie een kleine hoeveelheid allergenen voldoende is. De klachten die je ervaart zijn vaak verschillend (bv: maag- en darmklachten), maar ze zijn niet levensbedreigend.

Een allergie of intolerantie heb je meestal je hele leven, daarom is het belangrijk om deze allergenen of substanties te mijden. Bij een intolerantie kan dit het aantal klachten doen verminderen, terwijl het bij een allergie zelfs levensreddend kan zijn. Na een periode van volledige onthouding kan de intolerantie zelfs verdwijnen. Wanneer je darmflora weer optimaal is, kan je je lichaam geleidelijk aan terug introduceren aan de substantie. Op die manier kan je lichaam het beter verwerken. Een goede balans tussen vitaminen en mineralen en een gezonde geest blijft essentieel.

deel dit artikel

infographic-artikel

Allergie VS intolerantie

Een vaak terugkerende zin is: ‘Dat mag ik niet eten, want ik ben daar allergisch voor’. Maar klopt dit wel? Hebben we altijd te maken met een allergie of kan er ook sprake zijn van een intolerantie voor een specifieke voedingsstof? Of misschien vinden we het gewoon niet lekker en is dit het ideale excuus om eronder uit te muizen ;-)

Je kan voor elke voedingsstof een allergie of intolerantie oplopen, de meest voorkomenden sommen we hier even op:

  • melk (lactose, caseïne, whei, …)
  • ei
  • vis
  • schaal- en schelpdieren
  • pinda’s en noten
  • soja
  • tarwe
  • steenvruchten

Een lijst met veel dagelijkse producten. Zo staat tarwe zelfs in de top 3 van meest geconsumeerde producten ter wereld.

Wat is nu het grote verschil tussen een allergie en een intolerantie?  

Bij een allergie spreken we van een reactie van het immuunsysteem op een specifiek allergeen (bv: lactose of gluten). Deze reactie treedt meestal op na enkele minuten tot een uur na contact met het allergeen. De klachten die je ondervindt zijn vaak hetzelfde. Er bestaat een kleine kans op een anafylactische shock, deze kan levensbedreigend zijn.

Bij een intolerantie wordt een reactie veroorzaakt na prikkeling van meerdere/verschillende substanties. De reactie ontwikkelt zich meestal na 24u of zelfs pas paar dagen later. Een respons van het immuunsysteem gebeurt hier niet. Ook moet je blootgesteld worden aan een grote dosis van de substantie voordat er een reactie optreedt, terwijl bij een allergische reactie een kleine hoeveelheid allergenen voldoende is. De klachten die je ervaart zijn vaak verschillend (bv: maag- en darmklachten), maar ze zijn niet levensbedreigend.

Een allergie of intolerantie heb je meestal je hele leven, daarom is het belangrijk om deze allergenen of substanties te mijden. Bij een intolerantie kan dit het aantal klachten doen verminderen, terwijl het bij een allergie zelfs levensreddend kan zijn. Na een periode van volledige onthouding kan de intolerantie zelfs verdwijnen. Wanneer je darmflora weer optimaal is, kan je je lichaam geleidelijk aan terug introduceren aan de substantie. Op die manier kan je lichaam het beter verwerken. Een goede balans tussen vitaminen en mineralen en een gezonde geest blijft essentieel.

deel dit artikel