flat-lay-pills-jar-klein

Alles over vitamine B12

Vitamine B12 is de laatste jaren een hot topic, vooral vegetariërs en veganisten hechten er enorm veel belang aan. Tegelijkertijd loopt deze groep ook het hoogste risico om een tekort aan deze vitamine op te doen. Hoe dat kan? En waarom vitamine B12 nu zo belangrijk is, lees je in dit artikel.

Wat is vitamine B12?

Vitamine B12 is een wateroplosbare vitamine dat ons lichaam opslaat in de lever. Het is trouwens ook de enige vitamine dat ons lichaam kan hamsteren. Maar hoe nemen wij het op? Dat gebeurt via de inname van dierlijke producten. Zo belanden we meteen bij de eerste misvatting van deze vitamine. De bewering dat je B12 kan innemen via algen of gedroogd zeewier klopt niet helemaal. Hier spreken we van een niet-actieve vorm van de vitamine die ons lichaam amper opneemt. De meeste geschikte (en actieve) vormen van vitamine B12 voor ons lichaam zijn methylcobalamine en adenosylcobalamine.

Waarom is vitamine B12 zo belangrijk?

Omdat het een cruciale rol speelt in twee processen in ons lichaam. Ten eerste helpt vitamine B12 bij de vorming van hemoglobine, een essentieel eiwit voor het transport van onze rode bloedcellen en bijhorende zuurstof in ons lichaam. Dit zuurstoftransport is van groot belang voor de aanmaak van onze energie. Ten tweede speelt het een rol in de vorming van methylcobalamine, dat op zijn beurt heel belangrijk is voor het functioneren van onze hersenen, ruggenmerg en zenuwen.

Wanneer heb je een tekort en hoe merk je het?

De aangeraden dagelijkse hoeveelheid vitamine B12 bedraagt 2,8 microgram. Uit een recente peiling blijkt dat we gemiddeld 4,2 microgram uit ons voedsel halen. Waarom zijn er dan steeds meer mensen met een tekort? Dit kan het gevolg zijn van een inadequate opname. Mogelijke aanleidingen hiervoor zijn:

  • minder voeding met vis / vegetarisch of veganistisch
  • een veranderde levensstijl (veel stress, roken, alcohol…)
  • gebruik van bepaalde medicatie (maagzuurremmers, antibiotica)
  • bepaalde ziektebeelden (Ziekte van Crohn, collitis ulcerosa,…)

Deze oorzaken zorgen voor een verstoring in de optimale werking van ons speeksel, maag, pancreas en dunne darm, waardoor vitamine B12 onvoldoende wordt opgenomen.

Een tekort in vitamine B12 merken we niet meteen op, omdat we deze wateroplosbare vitamine kunnen opslaan in onze lever. In geval van schaarste spreekt ons lichaam eerst deze voorraad aan. Hoe merken we dan dat ons lichaam uit voorraad is? Dit uit zich voornamelijk in vermoeidheidsklachten, hoge bloeddruk, neurologische klachten (tintelingen in handen en voeten), bloedarmoede, concentratiestoornissen en een soort ‘wattig’ gevoel in je hoofd.

Typerende symptomen zijn het niet, waardoor het herkennen van een vitamine B12 tekort niet eenvoudig is.

De oplossing

Supplementen helpen je een eind verder. Dit kan via een zuigtablet (1000 microgram/dag) of via een tablet (1500 microgram/dag), steeds in combinatie met foliumzuur voor een optimale opname. Maar let op: doe deze suppletie nooit op eigen initiatief. Bespreek het eerst met een gezondheidsprofessional zodat we contra-indicaties kunnen uitsluiten.

deel dit artikel

flat-lay-pills-jar-klein

Alles over vitamine B12

Vitamine B12 is de laatste jaren een hot topic, vooral vegetariërs en veganisten hechten er enorm veel belang aan. Tegelijkertijd loopt deze groep ook het hoogste risico om een tekort aan deze vitamine op te doen. Hoe dat kan? En waarom vitamine B12 nu zo belangrijk is, lees je in dit artikel.

Wat is vitamine B12?

Vitamine B12 is een wateroplosbare vitamine dat ons lichaam opslaat in de lever. Het is trouwens ook de enige vitamine dat ons lichaam kan hamsteren. Maar hoe nemen wij het op? Dat gebeurt via de inname van dierlijke producten. Zo belanden we meteen bij de eerste misvatting van deze vitamine. De bewering dat je B12 kan innemen via algen of gedroogd zeewier klopt niet helemaal. Hier spreken we van een niet-actieve vorm van de vitamine die ons lichaam amper opneemt. De meeste geschikte (en actieve) vormen van vitamine B12 voor ons lichaam zijn methylcobalamine en adenosylcobalamine.

Waarom is vitamine B12 zo belangrijk?

Omdat het een cruciale rol speelt in twee processen in ons lichaam. Ten eerste helpt vitamine B12 bij de vorming van hemoglobine, een essentieel eiwit voor het transport van onze rode bloedcellen en bijhorende zuurstof in ons lichaam. Dit zuurstoftransport is van groot belang voor de aanmaak van onze energie. Ten tweede speelt het een rol in de vorming van methylcobalamine, dat op zijn beurt heel belangrijk is voor het functioneren van onze hersenen, ruggenmerg en zenuwen.

Wanneer heb je een tekort en hoe merk je het?

De aangeraden dagelijkse hoeveelheid vitamine B12 bedraagt 2,8 microgram. Uit een recente peiling blijkt dat we gemiddeld 4,2 microgram uit ons voedsel halen. Waarom zijn er dan steeds meer mensen met een tekort? Dit kan het gevolg zijn van een inadequate opname. Mogelijke aanleidingen hiervoor zijn:

  • minder voeding met vis / vegetarisch of veganistisch
  • een veranderde levensstijl (veel stress, roken, alcohol…)
  • gebruik van bepaalde medicatie (maagzuurremmers, antibiotica)
  • bepaalde ziektebeelden (Ziekte van Crohn, collitis ulcerosa,…)

Deze oorzaken zorgen voor een verstoring in de optimale werking van ons speeksel, maag, pancreas en dunne darm, waardoor vitamine B12 onvoldoende wordt opgenomen.

Een tekort in vitamine B12 merken we niet meteen op, omdat we deze wateroplosbare vitamine kunnen opslaan in onze lever. In geval van schaarste spreekt ons lichaam eerst deze voorraad aan. Hoe merken we dan dat ons lichaam uit voorraad is? Dit uit zich voornamelijk in vermoeidheidsklachten, hoge bloeddruk, neurologische klachten (tintelingen in handen en voeten), bloedarmoede, concentratiestoornissen en een soort ‘wattig’ gevoel in je hoofd.

Typerende symptomen zijn het niet, waardoor het herkennen van een vitamine B12 tekort niet eenvoudig is.

De oplossing

Supplementen helpen je een eind verder. Dit kan via een zuigtablet (1000 microgram/dag) of via een tablet (1500 microgram/dag), steeds in combinatie met foliumzuur voor een optimale opname. Maar let op: doe deze suppletie nooit op eigen initiatief. Bespreek het eerst met een gezondheidsprofessional zodat we contra-indicaties kunnen uitsluiten.

deel dit artikel