woman-cooking-lunch-cutting-vegetables copy (1)

Zijn groenten wel echt gezond?

‘Van groentjes word je groot en sterk’ of ‘Je moet al jouw groentjes opeten’, je kent de uitspraken wel, maar kloppen ze ook? En maakt het uit welke groenten we eten? Je ontdekt het in deze blog.

Het hele jaar door smullen van boontjes of broccoli? Het kan, want tegenwoordig zijn alle groenten altijd verkrijgbaar. Zijn ze lokaal niet te vinden? Dan worden ze geïmporteerd.

Vroeger konden we de groente enkel eten tijdens het ‘het seizoen’. Bovendien hadden deze groenten naast een voedingsbron ook vaak een medicinale functie.

Een groente dat alle voedingsstoffen bevat, bestaat dat?

De ene groente bevat meer voedingsstoffen dan de andere, maar die andere groente bevat dan weer net een stof dat we in de rest van onze voeding nog missen. Kortom, geen enkele vorm van voeding bevat alle noodzakelijke voedingsstoffen die ons lichaam nodig heeft.

In groenten zitten meer vitaminen en mineralen dan in vis en vlees, maar ook deze hebben hun nut. Daarom is het belangrijk om variatie te brengen in jouw eetpatroon. Ga buiten jouw comfortzone en probeer eens iets nieuws!

Zijn groentjes effectief gezond?

Gezond eten is de kern van het geheel, maar zijn groenten nu ook wel effectief gezond?

In het boek ‘De Voedselzandloper’ haalt Dr. K. Verburgh aan dat ‘een groente in essentie niet gezond is’, want een groente wordt niet graag gegeten. Maar klopt dit wel? Groenten bevatten een hoop toxines om zich te beschermen tegen veelvraten. Deze toxines maken de groenten net zo gezond, want deze bescherming prikkelt ons immuniteitssysteem en zet zo onze verdediging op scherp.

Kies voor seizoensgroenten

Belangrijk bij het eten van groenten is de keuze voor seizoensgroenten. Deze zijn meestal lokaal gekweekt waardoor ze beter van smaak zijn en een beter ecologisch effect hebben.

Wij zetten enkele voordelen van seizoensgroenten op een rijtje:

  • Ze komen vers van de akker. Hierdoor voldoen ze meer aan de vitamine behoeften van dat moment.
  • Ze hebben een hogere voedingswaarde.
  • Ze zijn goedkoper omdat er geen sprake is van invoer.
  • Ze zorgen voor een betere vertering.
  • Ze remmen het verouderingsproces af en verhogen onze weerstand.
  • Ze zijn beter voor de planeet, want ze verbruiken minder energie om te telen.

Tips van Geert

  • Eet ongeveer 300gr groenten per dag.
  • Varieer tussen gekookte en rauwe groenten.
  • Stoom ook regelmatig jouw groenten, want veel groenten verliezen veel van hun ‘gezonde’ stoffen bij het koken.
  • Berg jouw groentjes onmiddellijk op in de frigo na aankoop en consumeer ze binnen de twee dagen.

Met andere woorden, laat die groentjes maar komen. Wil je weten welke groenten je best eet op een bepaald moment? Zoek online naar de seizoensgroentenkalender. Extra tip: geen idee wat je met die onbekende groente kan maken? Voeg ‘recepten’ toe als zoekterm en je hebt al een idee voor je volgende (feest)maaltijd!

deel dit artikel

woman-cooking-lunch-cutting-vegetables copy (1)

Zijn groenten wel echt gezond?

‘Van groentjes word je groot en sterk’ of ‘Je moet al jouw groentjes opeten’, je kent de uitspraken wel, maar kloppen ze ook? En maakt het uit welke groenten we eten? Je ontdekt het in deze blog.

Het hele jaar door smullen van boontjes of broccoli? Het kan, want tegenwoordig zijn alle groenten altijd verkrijgbaar. Zijn ze lokaal niet te vinden? Dan worden ze geïmporteerd.

Vroeger konden we de groente enkel eten tijdens het ‘het seizoen’. Bovendien hadden deze groenten naast een voedingsbron ook vaak een medicinale functie.

Een groente dat alle voedingsstoffen bevat, bestaat dat?

De ene groente bevat meer voedingsstoffen dan de andere, maar die andere groente bevat dan weer net een stof dat we in de rest van onze voeding nog missen. Kortom, geen enkele vorm van voeding bevat alle noodzakelijke voedingsstoffen die ons lichaam nodig heeft.

In groenten zitten meer vitaminen en mineralen dan in vis en vlees, maar ook deze hebben hun nut. Daarom is het belangrijk om variatie te brengen in jouw eetpatroon. Ga buiten jouw comfortzone en probeer eens iets nieuws!

Zijn groentjes effectief gezond?

Gezond eten is de kern van het geheel, maar zijn groenten nu ook wel effectief gezond?

In het boek ‘De Voedselzandloper’ haalt Dr. K. Verburgh aan dat ‘een groente in essentie niet gezond is’, want een groente wordt niet graag gegeten. Maar klopt dit wel? Groenten bevatten een hoop toxines om zich te beschermen tegen veelvraten. Deze toxines maken de groenten net zo gezond, want deze bescherming prikkelt ons immuniteitssysteem en zet zo onze verdediging op scherp.

Kies voor seizoensgroenten

Belangrijk bij het eten van groenten is de keuze voor seizoensgroenten. Deze zijn meestal lokaal gekweekt waardoor ze beter van smaak zijn en een beter ecologisch effect hebben.

Wij zetten enkele voordelen van seizoensgroenten op een rijtje:

  • Ze komen vers van de akker. Hierdoor voldoen ze meer aan de vitamine behoeften van dat moment.
  • Ze hebben een hogere voedingswaarde.
  • Ze zijn goedkoper omdat er geen sprake is van invoer.
  • Ze zorgen voor een betere vertering.
  • Ze remmen het verouderingsproces af en verhogen onze weerstand.
  • Ze zijn beter voor de planeet, want ze verbruiken minder energie om te telen.

Tips van Geert

  • Eet ongeveer 300gr groenten per dag.
  • Varieer tussen gekookte en rauwe groenten.
  • Stoom ook regelmatig jouw groenten, want veel groenten verliezen veel van hun ‘gezonde’ stoffen bij het koken.
  • Berg jouw groentjes onmiddellijk op in de frigo na aankoop en consumeer ze binnen de twee dagen.

Met andere woorden, laat die groentjes maar komen. Wil je weten welke groenten je best eet op een bepaald moment? Zoek online naar de seizoensgroentenkalender. Extra tip: geen idee wat je met die onbekende groente kan maken? Voeg ‘recepten’ toe als zoekterm en je hebt al een idee voor je volgende (feest)maaltijd!

deel dit artikel